Category: 旅游新闻

柔苏丹华诞 24日灯船游麻河 [Muar River Boat Float on 24 Nov during the birthday of Johor Sultan]

Muar river boat procession 2012

柔佛州苏丹依布拉欣殿下55岁华诞,將前往麻坡王城与民相会,华丽的灯船游行活动將在11月24日晚上再次于麻坡河登场。

柔佛州旅游、消费与商业贸易事务委员会主席拿督郑修强表示,灯船游河活动是第2次在麻坡举办,去年苏丹殿下华诞也在麻坡河举办灯船游行活动。

他指出, 去年活动上吸引逾万人共襄盛举,今年的目標是希望能吸引2万人参与。这次的灯船活动,共有26艘灯船参与,其中20艘来自各政府单位和组织,另外6艘灯船则来自私人领域。

他今日上午在旧州政府大厦召开新闻发佈会时,披露上述活动讯息。出席者包括柔州旅游局长哈菲兹等人。

郑修强表示,麻坡桥將在11月24日下午3时至凌晨3时暂时关闭,灯船游行將在晚上9时开始,届时会有烟火表演。

21日起5天庆祝活动

郑修强说,11月24日当天不会有任何仪式,苏丹依布拉欣殿下將走入人群,与民同欢。他指出,苏丹依布拉欣殿下华诞庆祝活动从11月21日开始至25日,麻坡在这段期间举办一系列庆祝活动。

「那段期间是学校假期,我们希望父母能带孩子到麻坡走一趟,认识麻坡。此外,我们鼓励旅游业者推出麻坡旅游配套,除了参与灯船活动外,麻坡当地也有许多著名景点和美食,值得前往旅游。」

他说,州政府拨出3万令吉的礼品颁发给灯船装饰的参与者。灯船装饰分为两个组別,分別是大灯船和小灯船。

他鼓励非政府组织在当晚举办摄影比赛,將灯船游行活动以镜头摄入,留下美丽的画面。

Perarakan bot berhias di Muar bulan depan
31 Oktober 2013

JOHOR BAHRU – Perarakan bot berhias akan dianjurkan di Sungai Muar pada 24 November ini sempena sambutan ulang tahun keputeraan Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Negeri Datuk Tee Siew Kiong berkata perarakan bot berhias itu yang merupakan kali kedua diadakan kini merupakan antara acara utama pelancongan di Johor.

“Muar dipilih kerana daerah itu merupakan Bandar Diraja dan kini mempunyai potensi pelancongan yang menarik.

“Proses transformasi yang dilakukan oleh kerajaan bagi memperkenalkan Muar sebagai Bandar Diraja telah menyediakan pelbagai tempat yang harus dikunjungi oleh para pelancong di masa hadapan,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata 26 bot berhias iaitu 20 daripada agensi kerajaan dan enam sektor swasta akan menyertai perarakan itu, dan 20,000 pengunjung dijangka membanjiri bandar Muar untuk menyaksikan acara itu.

Antara agensi kerajaan yang menyertainya ialah pejabat daerah seluruh negeri, majlis-majlis perbandaran dan agensi persekutuan di peringkat negeri manakala pihak swasta pula ialah Yayasan Pelajaran Johor Holdings, Uda Land (South), Syarikat Air Johor, Johor Corporation, Iskandar Investment dan Leong Hup.

Tee berkata peruntukan sejumlah RM30,000 telah diluluskan oleh kerajaan negeri untuk penganjuran perarakan bot berhias tersebut.

“Kerajaan negeri juga berusaha memperlihatkan kemeriahan di Sungai Muar nanti setanding aktiviti sukan sungai di Mae-Nam Chao Phraya di Bangkok, Thailand,” katanya.

Penganjuran sukan air bertaraf antarabangsa seperti regatta antarabangsa, kejohanan jet ski dan kejohanan memancing peringkat nasional juga berpotensi diadakan di Muar, katanya.

Tee berkata aktiviti sukan air yang dirancangkan itu diyakini dapat menarik pelancong tempatan dan asing. – Bernama

Category: 旅游新闻